دستورالعمل نهم

دستورالعمل نهم

بسمه تعالی

آقایانی که طالب مواعظ هستند، از ایشان سئوال می شود: آیا به مواعظی که تا حال شنیده اید، عمل کرده اید، یا نه؟

آیا می دانید که: «هر که عمل کرد به معلومات خودش، خداوند مجهولات او را معلوم می فرماید؟»

آیا اگر عمل به معلومات - اختیاراً ـ ننماید، شایسته است توقع زیادتی معلومات؟

آیا باید دعوت به حق، از طریق لسان باشد؟ آیا نفرموده: «با اعمال خودتان، دعوت به حق بنماید؟»

آیا طریق تعلیم را باید یاد بدهیم، یا آنکه یاد بگیریم؟

آیا جواب این سئوال ها از قرآن کریم:

( والذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا )، و از کلام معصوم: «من عمل بما علم، ورثه الله علم ما لم یعلم » و «من عمل بما علم، کفی ما لم یعلم»، [روشن نمی شود؟]

خداوند توفیق مرحمت فرماید که آنچه را می دانیم، زیر پا نگذاریم و در آنچه نمی دانیم، توقف و احتیاط نماییم تا معلوم شود.

 

  • نباشیم از آنها که گفته اند: نشستند و گفتند و برخاستند! نشستند و گفتند و برخاستند

  • پی مصلحت مجلس آراستند نشستند و گفتند و برخاستند نشستند و گفتند و برخاستند

وما توفیقی إلا بالله، علیه توکلت و إلیه انیب.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

الاقل محمد تقی البهجة

مشهد مقدس

یکشنبه هـ.ش.

مطابق با ربیع الاول هـ.ق.

(0) نظر
برچسب ها :
دستورالعمل هشتم

دستورالعمل هشتم

بسمه تعالی

جماعتی هستند که وعظ و خطابه و سخنرانی را که مقدمه عملیات مناسبه می باشند، با آنها معامله ذی المقدمه می کنند، کأنه دستور این است که «بگویند و بشنوند، برای این که بگویند و بشنوند!» و این اشتباه است.

تعلیم و تعلم، برای عمل، مناسب است و استقلال ندارند. برای تفهیم این مطلب و ترغیب به آن فرموده اند: «کونوا دعاة إلی الله بغیر ألسنتکم» با عمل بگویید و از عمل یاد بگیرید و عملاً شنوایی داشته باشید.

بعضی می خواهند معلم را تعلیم نمایند، حتی کیفیت تعلیم را از متعلمین یاد بگیرند.

بعضی « التماس دعا » دارند، می گوییم « برای چه؟» درد را بیان می کنند، دوا را معرفی می کنیم، به جای تشکر و به کار انداختن، باز می گویند: «دعا کنید!»

دور است آنچه می گوییم و آنچه می خواهند؛ شرطیت دعا را با نفسیت آن مخلوط می کنند. ما از عهده تکلیف، خارج نمی شویم، بلکه باید از عمل، نتیجه بگیریم و محال است عمل، بی نتیجه باشد و نتیجه، از غیر عمل، حاصل شود؛ این طور نباشد:

پی مصلحت، مجلس آراستند

نشستند و گفتند و برخاستند!

خدا کند قوال نباشیم، فعّال باشیم؛ [مبادا] حرکت عملیه بدون علم بکنیم [و] توقف با علم بکنیم.

آنچه می دانیم بکنیم، در آنچه نمی دانیم، توقف و احتیاط کنیم تا بدانیم؛ قطعاً این راه پشیمانی ندارد.

به همدیگر نگاه نکنیم، بلکه نگاه به « دفتر شرع » نماییم و عمل و ترک را مطابق با آن نماییم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

(0) نظر
برچسب ها :
دستورالعمل هفتم

دستورالعمل هفتم

بسمه تعالی

من کلام علی علیه السلام:

«إعلم أن کل شیء من عملک تبع لصلاتک: بدان که هر چیزی از عمل تو تابع نماز توست »؛ علیکم بالمحافظة علی الصلوات الخمس فی اوائل أوقاتها و بالإقبال بالکل إلیه تعالی فیها، لا تفوتکم السعادة إن شاء الله تعالی: بر شما باد به محافظت بر نمازهای پنج گانه در اولین وقت های آنها؛ و بر شما باد به روی نمودن و توجّه با تمام وجود بسوی خدای تعالی؛ { در این صورت} سعادت را از دست نخواهید داد إن شاء الله تعالی.

وفقنا الله و ایاکم لمراضیه و جنبنا سخطه بمحمد و آله الطاهرین صلوات علیهم أجمعین.

(1) نظر
برچسب ها :
دستورالعمل ششم

دستورالعمل ششم

العبد محمد تقی البهجة

بسمه تعالی

هیچ ذکری، بالاتر از «ذکر عملی» نیست؛ هیچ ذکر عملی، بالاتر از «ترک معصیت در اعتقادیات و عملیات نیست.»

و ظاهر این است که ترک معصیت به قول مطلق، بدون «مراقبه دائمیه»، صورت نمی گیرد.

والله الموفق

العبد محمد تقی البهجة

(0) نظر
برچسب ها :
دستورالعمل پنجم

دستورالعمل پنجم

بسمه تعالی

کسی که به خالق و مخلوق، متیقن و معتقد باشد، و با انبیاء و اوصیاء صلوات الله علیهم، جمیعاً مرتبط و معتقد باشد، و توسل اعتقادی و عملی به آنها داشته باشد، و مطابق دستور آنها حرکت و سکون نماید، و در عبادات، «قلب» را از غیر خدا، خالی نماید، و فارق القلب، نماز را که همه چیز تابع آن است انجام دهد، و با مشکوک ها، تابع امام عصر عجل الله له الفرج باشد، و هر که را امام، مخالف خود می داند با او مخالف باشد، و هر که را موافق می داند با او موافق، [و] لعن نماید ملعون او را، و ترحم نماید بر مرحوم او و لو علی سبیل الاجمالی؛ هیچ کمالی را فاقد نخواهد بود و هیچ وِزر و بالی را واجد نخواهد بود.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

العبد محمد تقی البهجة

(0) نظر
برچسب ها :
دستور العمل چهارم

دستور العمل چهارم

الأقل محمد تقی البهجة

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله وحده، و الصلاة علی سید انبیاء و علی آله الطیبین، و اللعن أعدائهم اجمعین.

جماعتی از مؤمنین و مؤمنات، طالب نصیحت هستند؛ بر این مطالبه، اشکالاتی وارد است، از آن جمله:

. نصیحت در جزییات است، و موعظه، اعمّ است از کلیات و جزییات؛ ناشناس ها و همدیگر را نصیحت نمی کنند.

. «من عمل بما علم ورثه الله علم ما لم یعلم»؛ «[من عمل بما علم] کفی ما لم یعلم»؛ (والذین جاهدوا فینا، لنهدینهم سبلنا).

. آنچه می دانید، عمل کنید؛ و در آنچه نمی دانید؛ احتیاط کنید تا روشن شود؛ و اگر روشن شد، بدانید که بعض معلومات را زیر پا گذاشته اید؛ طلب موعظه از غیر عامل، محل اعتراض است؛ و قطعاً مواعظی را شنیده اید و می دانید، عمل نکردید، و گرنه روشن بودید.

. همه می دانند که «رساله عملیه» را باید بگیرند و بخوانند و بفهمند، و تطبیق عمل بر آن نمایند، و حلال و حرام را با آن تشخیص بدهند؛ و همچنین مدارک شرعیه [را] اگر اهل استنباط باشند؛ پس نمی توانند بگویند:

. « ما نمی دانیم چه بکنیم و چه نکنیم. »

. کسانی که به آنها عقیده دارید، نظر به اعمال آنها نمایید، آنچه می کنند از روی اختیار، بکنید، و آنچه نمی کنند از روی اختیار، نکنید؛ و این، از بهترین راه های وصول به مقاصد عالیه است؛ «کونوا دعاة إلی الله بغیر ألسنتکم»؛

مواعظ عملیه، بالاتر و مؤثرتر از مواعظ قولیه است.

. از واضحات است که خواندن قرآن در هر روز، و ادعیه مناسبه اوقات و امکنه، در تعقیبات وغیرآنها؛ و کثرت تردد در مساجد و مشاهد مشرفه؛ و زیارت علما و صلحاء و همنشینی با آنها، از مرضیات خدا و رسول(ص) است و باید روز به روز، مراقب زیادتی بصیرت و انس به عبادت و تلاوت و زیارت باشد.

. و بر عکس، کثرت مجالست با اهل غفلت، مزید قساوت و تاریکی قلب و استیحاش از عبادت و زیارات است؛ از این جهت است که احوال حسنه حاصله از عبادات و زیارات و تلاوتها، به سبب مجالست با ضعفا در ایمان، به سوء حال و نقصان، مبدل می شوند؛ پس، مجالست با ضعیف الایمان- در غیر اضطرار و برای غیر هدایت آنها- سبب می شود که ملکات حسنه خود را از دست بدهد، بلکه اخلاق فاسده آنها را یاد بگیرد:

. « جالسوا من یذکرکم الله رؤیته، و یزید فی علمکم منطقه، و یرغبکم فی الاخرة عمله. »

. از واضحات است که ترک معصیت در اعتقاد و عمل، بی نیاز می کند از غیر آن؛ یعنی غیر، محتاج است به آن، و او محتاج غیر نیست، بلکه مولد حسنات و دافع سیئات است:

. (و ما خلقت الجن و الانس إلا لیعبدون.)

. عبودیت ترک معصیت در عقیده و عمل.

. بعضی گمان می کنند که ما از ترک معصیت عبور کرده ایم!! غافلند از این که معصیت، اختصاص به کبائر معروفه ندارد، بلکه اصرار بر صغائر هم، کبیره است؛ مثلاً نگاه تند به مطیع، برای تخویف، إیذاءِ محرم است؛ [و] تبسم به عاصی، برای تشویق، اعانت بر معصیت است.

. محاسن اخلاق شرعیه و مفاسد اخلاق شرعیه، در کتب و رسائل عملیه، متبین شده اند. دوری از علما و صلحا، سبب می شود که سارقین دین، فرصت را غنیمت بشمارند و ایمان و اهلش را بخرند به ثمن های بَخس و غیر مبارک، همه اینها مجرب و دیده شده است.

. از خدا می خواهیم که عیدی ما را در اعیاد شریفه اسلام و ایمان، موفقیت به

«عزم راسخ ثابت دائم بر ترک معصیت» قرار بدهد که مفتاح سعادت دنیویه و اخرویه است، تا این که ملکه بشود ترک معصیت؛ و معصیت برای صاحب ملکه، به منزله زهر خوردن برای تشنه است، یا میته خوردن برای گرسنه است.

البته اگر این راه تا آخر، مشکل بود و به سهولت و رغبت، منتهی نمی شد، مورد تکلیف و ترغیب و تشویق از خالق قادر مهربان نمی شد.

. «و ما توفیقی إلا بالله، علیه توکلت، و إلیه انیب».

و الحمدلله أولاً و آخراً، و الصلاة علی محمد و آله الطاهرین و اللعن الدائم علی

أعدائهم أجمعین»

. ربیع المولود

(0) نظر
برچسب ها :
دستورالعمل سوم

دستورالعمل سوم

بسمه تعالی

گفتم که: الف، گفت: دگر؟ گفتم: هیچ در خانه اگر کس است، یک حرف بس است بارها گفته ام و بار دگر می گویم: «کسی که بداند هر که خدا را یاد کند، خدا همنشین اوست، احتیاج به هیچ وعظی ندارد، می داند چه باید بکند و چه باید نکند؛ می داند که آنچه را که می داند، باید انجام دهد، و در آنچه که نمی داند، باید احتیاط کند. »

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

الاقل محمد تقی البهجة

(0) نظر
برچسب ها :
دستور العمل دوم

دستور العمل دوم

مشهد ربیع الثانی

بسمه تعالی

کوچک و بزرگ باید بدانیم: راه یگانه برای سعادت دنیا و آخرت، بندگی خدای بزرگ است؛ و بندگی، در ترک معصیت است در اعتقادیات و عملیات.

آنچه را که دانستیم، عمل نماییم و آنچه را که ندانستیم، توقف و احتیاط نماییم تا معلوم شود، هرگز پشیمانی و خسارت، در ما راه نخواهد داشت؛ این عزم اگر در بنده، ثابت و راسخ باشد، خدای بزرگ، اولی به توفیق و یاری خواهد بود.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته، و الصلاة علی محمد و آله الطاهرین، واللعن علی أعدائهم أجمعین.

(0) نظر
برچسب ها :
يازده دستور العمل از آيت الله بهجت

یازده دستور العمل از آیت الله بهجت

دستورالعمل اول

بسمه تعالی

الحمدلله رب العالمین، و الصلاة علی سید الأنبیاء و المرسلین، و علی آله سادة الأوصیاء الطاهرین و علی جمیع العترة المعصومین، واللعن الدائم علی أعدائهم أجمعین.

جماعتی از این جانب، طلب موعظه و نصیحت می کنند؛ اگر مقصودشان این است که بگوییم و بشنوند و بار دیگر در وقت دیگر، بگوییم و بشنوند، حقیر عاجزم و بر اهل اطلاع پوشیده نیست.

و اگر بگویند کلمه ای می خواهیم که امّالکلمات باشد و کافی برای سعادت مطلقه دارین باشد، خدای تعالی قادر است که از بیان حقیر، آن را کشف فرماید و به شما برساند.

پس عرض می کنم که غرض از خلق، عبودیت است (و ما خلقت الجن و الانس إلا لیعبدون. سوره ذاریات/ ) و حقیقت عبودیت؛ ترک معصیت است در اعتقاد که عمل قلب است و در عمل جوارح.

و ترک معصیت، حاصل نمی شود به طوری که ملکه شخص بشود، مگر با دوام مراقبه و یاد خدا در هر حال و زمان و مکان و در میان مردم و در خلوت « ولا أقول سبحان الله و الحمدلله، لکنه ذکرالله عند حلاله و حرامه».

ما امام زمان عجل الله له الفرج را دوست می داریم، چون امیر نحل است؛ امور ما مطلقاً به وسیله او به ما می رسد؛ و او را پیغمبر صلوات الله علیه برای ما امیر قرار داده؛ و پیغمبر را دوست داریم، چون خدا او را واسطه بین ما و خود قرار داده؛ و خدا را دوست داریم، برای این که منبع همه خیرات است و وجود ممکنات، فیض اوست.

پس اگر خود و کمال خود را خواهانیم، باید دوست خدا باشیم؛ و اگر دوست خداییم، باید دوست وسائط فیوضات از نبیّ و وصیّ، باشیم؛ وگرنه یا دوست خود نیستیم، یا دوست واهب العطایا نیستیم، یا دوست وسائط فیوضات نیستیم.

پس کیمیای سعادت، یاد خداست، و او محرّک عضلات به سوی موجبات سعادت مطلقه است؛ و توسل به وسائط استفاضه از منبع خیرات، به واسطه وسائل مقرره خودش است. باید اهتدا به هدایات آنها نماییم و رهروی به رهبری آنها نماییم تا کامیاب شویم.

دیگر توضیح نخواهید و آن که عرض شد، ضبط نمایید و در قلب ثبت [کنید]، خودش توضیح خود را می دهد.

اگر بگویید چرا خودت عامل نیستی؟! می گویم: «اگر بنا بود که باید بگوییم ما عاملیم به هرچه عالمیم، شاید حاضر به این حضور و بیان نمی شدیم»؛ لکن دستور، بذل نعمت است، شاید به مقصود برساند؛ « ما أخذالله علی العباد أن یتعلّموا حتی أخذ علی العماء أن یعلّموا».

مخفی نماند اگر میسور شد برای کسی، نصیحت عملّیه بالاتر است از نصایح قولیه «کونوا دعاة إلی الله بغیر أاسنتکم»

وفقّنا الله و ایاکم لما یرضیه و جنبنا جمیعاً عن ما یسخطه و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته والحمدلله أولاً و آخراً والصلوة علی محمد و آله الطاهرین واللعن علی أعدائهم أجمعین.

مشهد، ربیع الثانی

(0) نظر
برچسب ها :
متن كامل منشور اخلاقي انتخابات وزارات كشور:

متن کامل منشور اخلاقی انتخابات وزارات کشور:

 « و هو الذی جعلکم خلائف الارض و رفع بعضکم فوق بعض درجات لیبلوکم فیما اتیکم » « و او کسی است که شما را جانشینان و نمایندگان خود در زمین قرارداد و درجات بعضی از شما را بالاتر از بعضی دیگر قرار داد تا شما را بوسیله آنچه در اختیارتان قرار دا د بیازماید . » « آیه 165 سوره انعام » « انی بعثت لا تحم مکارم الاخلاق » « رسول گرامی اسلام ( ص ) » « باید اخلاق همه در انتخابات اخلاق اسلامی باشد و افرادی را انتخاب کنید که متعهد به شرق و غرب نباشند و بر صراط مستقیم انسانیت و اسلامیت باشند . » « امام خمینی ( ره ) » « انتخابات را به عنوان هدف عالی و شیرین مورد توجه قرار دهید و با پرهیز کامل از هرگونه جنجال و تخریب و بداخلاقی ، همه عوامل خود را برای برگزاری پرشور و شوق آن بسیج کنید . » « مقام معظم رهبری »  مقدمه : حکومت از دیدگاه اسلام ، برخاسته از موضع طبقاتی و سلطه گری فردی یا گروهی نیست بلکه تبلور آرمان سیاسی ملتی هم کیش و هم فکر است که به خود سازمان می دهد تا در روند تحول فکری و عقیدتی راه خود را به سوی هدف نهائی ( حرکت به سوی الله ) بگشاید . ملت ما در جریان تکامل انقلابی خود از غبارها و زنگارها طاغوتی زدوده شد و از آمیزه های فکری بیگانه خود را پاک نمود و به مواضع فکری و جهان بینی اصیل اسلامی بازگشت و اکنون بر آن است که با موازین اسلامی جامعه نوین ( اسوه ) خود را بنا کند . بر چنین پایه ای ، رسالت قانون اساسی این است که زمینه های اعتقادی نهضت را عینیت بخشد و شرایطی را به وجود آورد که در‌آن انسان با ارزش های والا و جهان شمول اسلامی پرورش یابد . « فصل شیوه حکومت در اسلام از مقدمه قانون اساسی »  بسم الله الرحمن الرحیم « من در برابر قرآن مجید به خدای قادر متعال سوگند یاد می کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می نمایم که پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم . ودیعه ای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت ، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پای بند باشم ، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفته ها و نوشته ها و اظهار نظرها ، استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنها را مدنظر داشته باشم . »   « متن سوگند نمایندگان مجلس شورای اسلامی » انتخابات مظهر تجلی حضور مردم در نظام اسلامی و بستری است که در آن رقابت سیاسی ، با هدف خدمت و در چار چوب قانون و در پرتو اخلاق اسلامی معنا و مشروعیت مییابد . حضرت امام ( ره ) در این زمینه می فرمایند : « مجلس محل قانون گذاری است به همین دلیل شکل گیری مجلس باید در چار چوب دقیق قانون باشد و هیچ عاملی جز ضوابط قانونی نباید در تشکیل مجلس شورای اسلامی نقش داشته باشد . » در آستانه انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز مقام معظم رهبری در جمع مردم یزد یکبار دیگر با دعوت مردم به حضور پرشور و حماسی و انتخاب نمایندگانی اصلح بر رعایت اخلاق انتخاباتی و پرهیز از هرگونه بداخلاقی و تخریب و تهمت زدن به یکدیگر تاکید نموده و می فرمایند : » هتک آبرو و تخریب افراد در شب نامه ها ، مطبوعات ، پایگاه های اینترنتی و دیگر وسایل به هیچ وجه صحیح و مصلحت نیست و اینجانب در خواست و اصرار می کنم که علاقه مندان نامزدها فقط به تبلیغ و تعریف از افراد مورد نظر خود بپردازند و از روشهای تخریبی معمول در برخی کشورها به شدت پرهیز کنند . » به منظور تحقق اصول قانون اساسی ، رهنمودهای حضرت امام ( ره ) و تدابیر مقام معظم رهبری برای انتخاباتی سالم ، پرشور ، حماسی و منطبق با اخلاق اسلامی « منشور اخلاقی انتخابات » برای نصب العین قرار دادن مجریان و ناضرین انتخابات ، مردم رسانه های جمعی و نامزدها و طرفداران آنها و احزاب و گروه های سیاسی ارائه می گردد . هدف : کمک به برگزاری انتخابات سالم ، قانونی و ارائه یک الگوی مناسب انتخاباتی منطبق با ارزشها و اخلاق اسلامی به منظور فرهنگسازی و سوق دادن فضای مسابقه قدرت به مسابقه خدمت و افزایش مشارکت عمومی و تقویت وحدت ملی . سیاست ها : 1-    تدوین معیارها و شاخص ها رعایت اخلاق انتخاباتی ، مبتنی بر قانون اساسی ، رهنمودهای حضرت امام ( ره ) و تدابیر مقام معظم رهبری و قوانین موضوعه 2-    استفاده از نظرات ، پیشنهادات و همکاری عموم مردم بویژه نخبگان و صاحبنظران احزاب و گروه های سیاسی و شخصیت های دینی و فرهنگی در جهت تدوین منشور اخلاقی انتخابات . 3-    ترویج و هنجارسازی محورهای منشور اخلاقی انتخابات با مشارکت فعال رسانه های گروهی ، تریبون های عمومی دستگاههای فرهنگی و عموم مردم . محورهای مهم منشور اخلاقی انتخابات : -        حرکت بر مدار قانون ، منویات حضرت امام خمینی ( ره ) و مقام معظم رهبری . -        تقویت امید و نشاط ملی در ابعاد مختلف با استفاده از فضای انتخابات و پرهیز از سیاه نمایی ، بزرگ نمایی مشکلات و تخریب دستاوردهای انقلاب اسلامی و موفقیت های دولت ها . -        استفاده از فضای تبلیغاتی انتخابات به عنوان یک فرصت ملی برای تقویت استقلال کشور ، وحدت ملی و همگرایی قومی و مقابله توطئه های تفرقه افکنانه و جنگ روانی دشمن . -        اهتمام مردم برای تعیین نماینده اصلح و پرهیز از تبعیضات قومی و فامیلی -        تلاش برای تبدیل انگیزه های قدرت طلبانه به انجام خدمت به مردم و پرهیز از ادبیات برد و باخت و جنگ قدرت که موجب بدبینی و یاس مردم خواهد شد . -        طرح دیدگاهها و توانمندی های افراد مورد نظر و پرهیز از تعاریف اغراق آمیز -        ارائه پیشنهادها ، برنامه ها و دیدگاه ها متناسب با جایگاه نمایندگی مجلس شورای اسلامی -        اجتناب از تخریب ، تهمت ، تحقیر ، افشاء اسرار مخفی نامزدهای انتخاباتی در رسانه های گروهی ، سایت های اینترنتی و مجالس -        پرهیز از تبلیغات رنگین و پرهزینه ، انتشار تصاویر فریبنده ، برگزاری مراسم و میهمانی های پر خرج ، توزیع هدایا ، خرید و فروش آزاء و .... -        پرهیز نامزدها از مدیون شده به صاحبان قدرت و ثروت . -        پرهیز از وعده های غیر منطبق با وظایف و اختیارات قانونی نمایندگان از جمله طرح های عمرانی . -        خودداری از مصرف بیت المال و امکانات و فرصت های اداری برای تبلیغات انتخاباتی نامزدها . -        پرهیز از شایعه پراکنی و مسموم کردن فضای انتخابات و تشویش اذهان عمومی و تقویت سلامت روانی و سیاسی جامعه . -        کنترل احساسات و رفتار هواداران و اعضای ستاد و دفاتر انتخاباتی نامزدها در چارچوب منشور . -        حفظ بی طرفی کامل تمام نیروهای اجرایی و نظارتی انتخابات و دستگاههای تبلیغاتی منتسب به حکومت . -        پرهیز نظامیان و مسئولان دولتی از ورود به احزاب و جناح بندی های حزبی و تبلیغات له یا علیه نامزدهای انتخاباتی . -        احترام به نتایج انتخابات و طرح شکایات در مراجع قانونی و اجتناب از تحریک افکار عمومی و زیر سوال بردن نتایج انتخابات . -        پرهیز از تضعیف نظام و ترجیح منافع شخصی و گروهی بر مصالح و منافع ملی . -        پرهیز از نقض اسلامیت و جمهوریت و هویت مردم سالاری دینی نظام جمهوری اسلامی . -        کنار رفتن داوطلبان نمایندگی در صورت اطمینان از وجود داوطلبان صالح تر .                   والسلام  اعضای کمیته تدوین و ترویج منشور اخلاقی انتخابات : -        جامعه مدرسین حوزه علمیه قم -        شورای نگهبان قانون اساسی -        وزارت کشور -        شورای سیاستگذاری ائمه جمعه -        وزارت اطلاعات -        وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی -        صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران -        خانه احزاب به نمایندگی از احزاب -        بسیج اساتید به نمایندگی از جامعه دانشگاهیان -        مرکز رسیدگی به امور مساجد -        ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر
(2) نظر
برچسب ها :
كاهش سن راي‌دهندگان؛ آري يا نه؟!
  جام جم آنلاین , شنبه 5 اردیبهشت 1388
کاهش سن رای‌دهندگان؛ آری یا نه؟!  
 
سن رای‌دهندگان در حال حاضر در جمهوری اسلامی ایران 18 سال است، اگرچه در برخی از کشورها این سن حتی تا 22 سال نیز می رسد.
یوسف اسدی _ لایحه 2 فوریتی اصلاح قانون انتخابات جمهوری اسلامی ایران مصوب 1385 که در جلسه روز چهارشنبه دوم اردیبهشت امسال به تصویب هیئت دولت رسید، فردا یکشنبه در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بررسی می‌شود.
هدف از ارائه این لایحه از سوی دولت عادلانه شدن نظام انتخاباتی و ایجاد فرصت‌های عادلانه و برابر برای همه اقشار ملت به ویژه قشر جوان، ساماندهی انتخابات کشور، ایجاد زمینه مشارکت و حضور همه جانبه و موثر قشر جوان کشور در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران عنوان شده است که در صورت تصویب این لایحه در مجلس و موافقت شورای نگهبان با آن، جوانان 15 ساله می‌توانند پای صندوقهای رای 22 خرداد سال جاری حضور یابند.
سن رای‌دهندگان در حال حاضر در جمهوری اسلامی ایران همانند بسیاری از کشورهای دیگر 18 سال است، اگرچه در برخی از کشورها این سن حتی تا 22 سال نیز می رسد.
با این حال، دولت نهم اصرار دارد که باید سن یادشده به 15 سال کاهش یابد و به همین دلیل، دولت 2 بار در مجلس هفتم لایحه کاهش سن رای‌دهندگان را تقدیم کرد اما مجلس به آن رای نداد.
در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، دولت بار دیگر روز چهارشنبه هفته گذشته در جلسه خود لایحه 2 فوریتی کاهش سن رای‌دهندگان از 18 سال به 15 سال را تصویب کرد اما اجرایی شدن آن به تصویب مجلس نیاز دارد و نمایندگان مردم هم قرار است فردا در این زمینه تصمیم بگیرند.
با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی قبلا 2 بار با کاهش سن رای‌دهندگان از 18 سال به 15 سال مخالفت کرده است، به نظر می‌رسد این بار نیز اکثریت نمایندگان بر نظر قبلی پافشاری کنند و انتخابات ریاست جمهوری با همان قانون قبلی یعنی حداقل سن 18 سال برگزار شود.
گرچه دولت معتقد است تصویب این لایحه ، میزان مشارکت و آرای ریخته شده در صندوق انتخابات را افزایش می‌دهد که این امر به استحکام پایه‌های نظام می‌انجامد اما با توجه به این که مدت زمانی طولانی نیست که سن رای‌دهندگان از 15 سال به 18 سال تغییر یافته ، سوال این است که آیا تغییر مجدد این قانون به صلاح است و آیا تصویب لایحه 2 فوریتی در هیات دولت منطق قانونی و حقوقی دارد؟ و اصولا چرا دولت لایحه جامع قانون انتخابات را ارائه نمی‌کند و هر بار در آستانه انتخابات برای تغییرات جزیی‌ آن اقدام می‌کند؟!
نکته دیگر این است که غلامحسین الهام که در حال حاضر مسوولیت سخنگویی دولت و وزارت دادگستری را بر عهده دارد و مدافع تعیین 15 سال برای رای دادن است، زمانی که دولت لایحه مذکور را به مجلس هفتم ارائه کرده بود، به عنوان سخنگوی شورای نگهبان، با کاهش سن رای دهندگان مخالفت کرده بود.

هیجانی شدن بازار سیاست
الیاس نادران نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی و چهره شاخص اصولگرایان در مجلس معتقد است بردن بحث‌های سیاسی در سطح واحدهای آموزشی که هنوز شرایط لازم برای ورود به سیاست را ندارند به مصلحت نیست و تجربه نشان داده که این کار باعث هیجانی کردن بازار سیاست و انتخابات می‌شود و در مجموع دستاورد مثبتی برای کشور ندارد.
رضایی طلایی نیک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم هم در این زمینه به خبرنگار جام‌جم آنلاین گفت: به لحاظ حقوقی، سیاسی و اجتماعی تغییرات مکرر و زودهنگام برای تغییر سن رای‌دهندگان منطقی نیست.
وی افزود: بی‌ثباتی قوانین انتخابات و تغییرات متناسب با ذائقه سیاسی از پدیده‌های تلخ در ق
انونگذاری در انتخابات بوده است و نباید چنین روندی را ادامه داد. این فعال سیاسی تصریح کرد: با عدم تصویب لایحه تغییر سن رای‌دهندگان طی 2 بار در سال پایانی مجلس هفتم و رد لایحه دولت و با توجه به این که چند سال از تغییر سن رای‌دهندگان از 15 به 18 سال نمی‌گذرد و برای وحدت رویه در انتخابات مجلس با ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری و شوراها تلاش مشترک بین مجلس و شورای نگهبان و مجمع تشخیص در سالهای اخیر منجر به تعیین سن واحد برای همه انتخابات شده است، ارائه لایحه جدید دولت دارای منطق حقوقی نیست و از آن برداشت سیاسی می‌شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم تصریح کرد:از سوی دیگر دولت باید به جای تغییرات دقیقه نودی در ارائه لایحه برای قانون انتخابات، به تکلیف قانونی خود در برنامه چهارم توسعه مبنی بر ارائه لایحه جامع انتخابات در چهار سال قبل اقدام می‌کرد.
طلایی‌نیک گفت: تاخیر 4 ساله دولت در عدم انجام تکلیف قانونی برای ارائه لایحه قانون جامع انتخابات و روی آوردن به تغییرات جزیی در آستانه انتخابات به جایگاه دولت و فرایند قانونگذاری آسیب جدی می‌زند.
وی افزود:با توجه به غلبه جریانات عاطفی و هیجانات اجتماعی سیاسی در واقعیت‌های انتخابات ایران کاهش سن رای‌دهندگان در شرایط کنونی منطقی نیست و به لحاظ اجتماعی باید به موازات کاهش سن رای‌دهندگان، احزاب و تشکل‌های مدنی تقویت و گسترش یابد.
این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه دولت نباید با دستپاچگی و با احتمال بالای عدم تصویب لوایحی مانند کاهش سن رای‌دهندگان، خود را زیر سوال ببرد، اظهار داشت: باتوجه به قرار گرفتن سیاست‌های کلی نظام انتخابات در مراحل رسیدگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و تاکید مقام معظم رهبری، تغییر در قوانین انتخابات مصلحت نیست و تاکنون بیش از 30 بار در 30 سال گذشته قوانین انتخابات متناسب با تحول در ذائقه سیاسی مجلس و دولت تغییر یافته است که این پدیده به اصل مشارکت و امنیت روانی انتخابات لطمه جدی می‌زند.

سماجت، ممنوع!
"
کاظم جلالی" سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از لایحه 2 فوریتی کاهش سن رای دهندگان به 15 سال، از دولت خواست از "سماجت" در این زمینه دست بردارد زیرا "کاهش سن رای دادن دلیل بر اهمیت دادن به جوانان نیست."
جلالی امروز شنبه با اشاره به لایحه دو فوریتی هیات دولت در روز چهارشنبه هفته گذشته برای کاهش سن رای‌دهندگان از 18 سال به 15 سال گفت: سماجت دولت برای کاهش سن رای‌دهندگان کار درستی نیست.
این نماینده مجلس یادآور شد که دولت در مجلس هفتم نیز 2 بار تلاش کرد تا سن رای‌دهندگان از 18 سال به 15 سال کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در عمده کشورها سن رای دادن 18 سال به بالاست، خاطرنشان کرد: جز یکی 2 تا از کشورها، سن رای دادن در بقیه کشورها 18 سال و حتی در برخی کشورها 22 سال است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: 15 سال سن مناسبی برای رای دادن نیست زیرا می تواند آموزش و پرورش را محل منازعات سیاسی کند.
نماینده شاهرود گفت: جوانان برای کشور و مسوولان ما ارزش خاص خود را دارند و کاهش سن رای دادن دلیل بر اهمیت دادن به جوانان نیست چرا که به جوانان در این سن گواهینامه رانندگی و دسته چک هم داده نمی‌شود. جلالی خاطرنشان کرد: اگر سن رای دادن 18 سال باشد دیگر طمعی به مدارس و دانش‌آموزان برای رای دادن نخواهد شد و کار سیاسی هم در آموزش و پرورش صورت نمی‌گیرد.

تسریع بلوغ سیاسی
از سوی دیگر، "سهیلا جلودارزاده" نماینده اصلاح‌طلب مجلس هفتم در گفت‌وگو با خبرنگار جام جم آنلاین گفت: 15 سال سن مناسبی برای رای دادن و دخالت در سرنوشت سیاسی است و اگر نسل جوان احساس کند که در تعیین سرنوشت سیاسی خود موثر است، به نفع کشور خواهد بود.
وی افزود: نباید جوانان را از حق تعیین سرنوشت محروم کرد. باید به جوانان و حقوق احترام گذاشت و برای آنان ارزش قایل شد.
"
غلامحسین الهام" سخنگوی دولت هم لایحه دولت برای کاهش سن رای دهندگان از 18 سال به 15 سال را ضامن قوام جامعه خواند و گفت: اگر این کار صورت نگیرد ما در حقیقت بلوغ سیاسی کشور را به عقب انداخته‌ایم .
سخنگوی دولت امروز شنبه در نشست خبری با خبرنگاران داخلی و خارجی در خصوص لایحه دو فوریتی دولت مبنی بر کاهش سن رای دهندگان از 18 سال به 15 سال گفت: ما بر این اعتقادیم که فضای مجلس همراه با دولت است. این درست است که موضوع سن رای دهندگان برای بار سوم است که از سوی دولت به مجلس ارسال می شود ولی ما امیدواریم در شرایط فعلی با همکاری نمایندگان مجلس این لایحه به تصویب برسد.
وی افزود: کاهش سن رای دهندگان در اصل رسیدن جوانان ما به بلوغ سیاسی است و اگر این کار صورت نگیرد ما در حقیقت بلوغ سیاسی کشور را به عقب انداخته ایم . این لایحه در راستای گفتمان انقلاب است و قوام جامعه ما را تضمین می کند.
الهام ادامه داد: اگر مجلس برای بار سوم این لایحه را به تصویب نرساند دولت دست از کار خود نخواهد کشید و تلاش خواهد کرد تا با قانع کردن مجلس لایحه به تصویب برسد چرا که دولت این امر را حق جوانان جامعه می داند.
(2) نظر
برچسب ها :
د لايحه انتخاباتي دولت
د لایحه انتخاباتی دولت
سن رای 18 سال باقی ماند
نمایی از جلسه علنی دیروز مجلس - عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانی‌پور
دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی: نمایندگان مجلس دو فوریت لایحه انتخاباتی دولت برای کاهش سن رای از 18 به 15 سال را رد کردند تا متعاقب آن اعتراض دولت و نمایندگان حامی دولت در مجلس را موجب شوند.

روز گذشته لایحه دو‌فوریتی دولت برای کاهش سن رای به 15 سال در دستور کار مجلس قرار گرفت و غلام‌حسین الهام سخنگوی دولت هم به عنوان نماینده دولت به مجلس آمده بود تا شخصا کار دفاع از این لایحه و ضرورت تصویب آن را عهده‌دار شود. اما دفاعیات الهام هم کارساز نشد و نهایتا مجلس با 171 رای مخالف از 239 نماینده حاضر با قاطعیت دو فوریت لایحه دولت را رد کرد و تکلیف این لایحه به پس از انتخابات موکول شد. از مجلس هفتم به این سو برای سومین بار است که لایحه کاهش سن رای به 15 سال در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد، ولی از سوی نمایندگان رد می‌شود. در جلسه علنی دیروز هم فضای مخالفت با لایحه دولت به قدری بالا بود که نمایندگان مجلس با فریاد‌های دو دوی خود پیش از آن که الهام بخواهد در دفاع از دوفوریت لایحه کاهش سن رای‌دهندگان از 18 به 15سال پشت تریبون قرار بگیرد و اظهار نظر کند پیشاپیش رای نهایی خود را که همان عدم تصویب قاطعانه دو فوریت لایحه بود، اعلام کردند. به طوری که نمایندگان پیش از آن که الهام به عنوان نماینده دولت بخواهد صحبت کند چندین بار با فریاد‌های «دو دو» خود که نشانه مخالفتشان بود مانع از آن شدند که الهام بحث خود را آغاز کند و تکرار این روند باعث شد تا لاریجانی چندین بار از نمایندگان بخواهد تا به اصطلاح خودش اجازه دهند کلام الهام منعقد شود و بعد به اظهار نظر بپردازند. مخالفت گسترده نمایندگان با طرح مزبور، اما به صحن علنی ختم نشده و اعضای فراکسیون اکثریت هم صبح روز گذشته پیش از آغاز جلسه علنی در این باره جلسه‌ای را تشکیل دادند و مخالفت خود را با این لایحه ابراز کردند. هرچند که حامیان دولت در مجلس تمام تلاش خود را برای رای آوردن این لایحه به کار بردند‌. به طوری که مهدی کوچک زاده نماینده تهران به انتشار برگه‌هایی در صحن علنی اقدام کرد که در آن بخشی از بیانات مقام معظم رهبری را در اسفند86 درباره رای دهندگان مورد اشاره قرار داده بود‌. کوچک زاده قصد داشت با این شیوه نمایندگان را برای رای به این دوفوریت اقناع کند که با تذکر حسن ونایی روبه‌رو شد. حسن ونایی در تذکر خود به پخش این برگه‌ها از سوی یک نماینده اعتراض کرده بود. کوچک زاده هم در تذکر خود هم نسبت به این‌که نمایندگان مجلس در هنگام سخنان الهام با گفتن عدد 2 آرامش جلسه را به هم زده بودند، تذکر داد و همچنین با اشاره به تذکر صبح ونایی مبنی بر این‌که کاغذهایی در صحن مجلس از سوی یک نماینده پخش می‌شود، گفت: آنچه توزیع کردم با هزینه‌ شخصی بوده است.
لاریجانی در پاسخ به کوچک‌زاده گفت: برای توزیع اوراق در داخل مجلس، بحث مالکیت در آن ملاک نیست که از بودجه شخصی یا بودجه دولتی باشد، باید طبق ضوابط انجام شود. رییس مجلس گفت: البته تذکر شما در مورد آرامش جلسه تذکر به‌جایی است و نمایندگان مجلس باید اجازه دهند کلام ناطق منعقد شود و سپس نظر خود را ارائه کنند. با این حال این اقدامات مانع از آن نشد که مجلس هشتمی‌ها هم مثل هفتمی‌ها کاهش سن رای دهندگان را وتو کنند. استناد به این جمله امام (ره) که حسین فهمیده رهبر ماست در نشان دادن شعور و فهم 15 ساله‌ها شاید مهم‌ترین دلیل موافقان تصویب دو فوریت بود. علاوه بر این موافقان بر این باور بودند که با قائل شدن حق رای برای 15 ساله‌ها هم به مشارکت سیاسی کمک می‌شود و هم از آنجا که 15 ساله‌ها در دوران جنگ ایران و عراق حضور داشتند نباید بین نوجوانان آن روز و 15 ساله‌ای امروز فرق گذاشت. همچنین موافقان رسیدن به سن تکلیف که همان 15 سال است رامجوزی برای بلوغ اجتماعی و سیاسی نوجوانان ارزیابی می‌کردند. این در حالی بود که مخالفان معتقد بودند که نباید فضای دانش‌آموزی را درگیر مباحث سیاسی و انتخاباتی کرد و اگر 15 ساله‌ها به این حد از بلوغ رسیده باشند پس باید سن اشتغال به کار هم کاهش یابد. علاوه بر این که اگر موافقان معتقد بودند که چون چهل روز به انتخابات مانده باید این لایحه با فوریت بررسی شود، اما مخالفان بر این باور بودند که از فوریت نداشتن این لایحه کشور دچار خسران نمی شود که بخواهیم آن را با فوریت بررسی کنیم.
15‌ساله‌ها یادگار امامند
غلامحسین الهام، اما در توضیح این لایحه دو فوریتی گفت: سن 15 سال کامل از اموری است که از اول انقلاب با رویکرد امام (ره) و انقلاب شروع شده است و در واقع رای در این مبدا یادگار انقلاب اسلامی و امام (ره) است که این انقلاب را با رای 15 ساله‌ها در همه‌پرسی‌ روز جمهوری اسلامی و اولین انتخابات‌ها با آن شروع شد. وی افزود: از آن تاریخ منشا مشارکت سیاسی رای 15 سال تمام است، لذا اگر این موضوع را حذف کنیم رویکرد انقلاب را بر می‌گردانیم.
الهام با بیان این‌که جهت این لایحه سرمایه عظیم جوانان 15 سال به بالا هستند که خودشان در دفاع مقدس و عرصه‌های علمی و فن‌آوری و مراحل مختلف اجتماعی نشان دادند، گفت: امروز حدود 4‌میلیون جوان در این سن داریم و در عرصه‌های علمی مختلف برای کشور فعالیت کرده و مقام کسب کرده و با شور و نشاط در همه عرصه‌های اجتماعی، علمی و ‌ورزشی حضور دارند که اگر آنها را حذف کنیم احساس می‌کنند نظام جمهوری اسلامی ایران نسبت به توانایی‌ آنها کم شده است. سخنگوی دولت با تاکید بر این‌که دولت نمی‌خواهد از این مساله استفاده سیاسی کند، گفت: ما از قدرت به حق سیاسی آنها برای مشارکت در انتخابات دفاع می‌کنیم. وی اضافه کرد: این موضوع یک مساله‌ حقوقی هم دارد، زیرا سن تکلیف از همین سن شروع می‌شود، لذا مهجور کردن و حذف جوانانی که حق تکلیف پیدا کرده‌اند، نیازمند دلایل محکم است؛ ما در طول انتخابات مختلف و همچنین مجالس مختلف رای این جوانان را داشته‌ایم، ضمن این‌که ما این جوانان را در سخت‌ترین مسائل اجتماعی کشور صاحب تکلیف می‌دانیم، اما چرا در مسائل مهم سیاسی که ایجاد اهمیت و همچنین نشاط می‌کنند آنها را صاحب حق نشناسیم. وی افزود: لذا می‌خواهیم با طرح این لایحه و تصویب آن از عدد 18 صرف‌نظر کرده و به عدد 15 که عدد انقلاب است، برگردیم.
18 سالگی سن ورود به اجتماع
محمدحسین فرهنگی هم به عنوان مخالف اول دوفوریت این لایحه گفت: این بحث در مجلس هفتم هم دوبار مطرح شد و ما آن را پشت‌سر گذاشتیم و نمایندگان استدلال‌های مختلفی را بیان کردند.
وی با بیان این‌که سن بلوغ 15 سال است، افزود: استدلال ما برای مخالفت با این لایحه در جمع‌بندی منطق جوامع بشری است، اگر می‌گوییم سن تکلیف مبنای ورود به وظایف فردی است، زیرا این مساله فرق می‌کند با این‌که ما بخواهیم معتقد باشیم فردی که در مسائل فردی باید تصمیم‌گیری کند در مسائل اجتماعی هم صاحب‌نظر است. نماینده تبریز اضافه کرد: سن 18 سالگی سن ورود به مسائل اجتماعی است و در این سن است که مسائل اجتماعی برای جوانان مورد توجه قرار می‌گیرد. وی با تاکید بر این‌که ورود به سن تکلیف و مسوولیت‌های فردی با ورود به تصمیم‌گیری‌های مهم اجتماعی متفاوت است، گفت: لذا سن رشد فردی مقدم بر سن اجتماعی است، به همین دلیل است که در قانون استخدام، سن فرد نباید کمتر از 18 سال باشد و اگر بخواهیم سن 15 سال را سن بلوغ در نظر بگیریم پس دختران هم که در سن 9 سالگی به بلوغ می‌رسند، باید بتوانند از همان سال رای دهند.
رییس‌جمهور با رای 15 ساله‌ها انتخاب شد
همچنین حسن کامران در موافقت با دو فوریت این لایحه گفت: ما نمایندگان مجلس هفتم، با رای 15 ساله‌ها وارد مجلس شدیم، رییس‌جمهور کشورمان هم با رای 15 ساله‌ها انتخاب شد.
نماینده اصفهان گفت: امروز امنیت محلات کشور به دست جوانان بسیجی زیر 15 سال تامین می‌شود و این افتخار برای انقلاب اسلامی ما است که چنین فرزندانی داریم. لاریجانی در این هنگام به وی تذکر داد که باید در مورد فوریت مساله صحبت کند و توضیح در مورد اصل لایحه ندهد. کامران در پاسخ به لاریجانی با بیان این‌که بنده پاسخ مخالف را می‌دهم، گفت: ای کاش شما هم به مخالف این تذکر را می‌دادید، این در حالی است که چهل روز به انتخابات مانده آیا می‌توان یک لایحه را با یک فوریت یا به صورت عادی در این مدت باقیمانده تصویب کرد، بنابراین باید به صورت دو فوریتی مطرح می‌شد.
امامحمدرضا خباز به عنوان مخالف دوم دو فوریت این لایحه گفت: ‌اگر قرار باشد نسبت به طرح یا لایحه و دو فوریت آن رای دهیم، در صورتی خواهد بود که آن مساله نظام را دچار لطمه می‌کند و ضایعاتی برای کشور به وجود می‌آورد، بنابراین در اینجا این سوال مطرح است که چه خدشه و لطمه‌ای به نظام وارد می‌شود که دوستان در این شرایط حساس که چشم دنیا به انتخابات ما است، چنین لایحه دو فوریتی آوردند. وی افزود: ما نمی‌توانیم تافته جدابافته‌ای از دیگر کشورها باشیم، در تحقیقی که از میان 26 الی 27 کشور مهم دنیا انجام شده، به غیر از دو کشور که سن رای‌دهندگانشان 16 سال بوده، بقیه کشورها سن رای‌دهندگان‌شان از 18 سال تا 21 سال بوده است، بنابراین هرچقدر سن رای‌دهندگان بالاتر باشد، مقبولیت آرا را نشان می‌دهد.
بنا بر این گزارش، بهروز جعفری نیز به عنوان موافق دوم با دو فوریت لایحه گفت: آیا ما در 30 سال گذشته از کشورهای بیگانه تبعیت می‌کردیم؟ آیا ما برای وضع قوانین خود باید به کشورهای خارجی توجه کنیم یا این‌که خودمان الگوی آنها باشیم؟
وی ادامه داد: مگر در این سال‌ها کشور با رای همین 15 ساله‌ها اداره نشده است؟ ضمن آنکه اگر مجلس هفتم آن را رد کرده، باید گفت که مجلس هفتم با مجلس هشتم متفاوت است و ما روز به روز باید تفکر نو،‌ ابزار نو و دیدگاه جدید داشته باشیم.
(2) نظر
برچسب ها :
صدق نيّت

صدق نیّت

آنچه گذشت همه ظواهر کار تحصیل بود.

موفقیت در علم، باطن پنهانى هم دارد که بسیار با اهمیت تر از ظاهر آن است. انسان به جز طى مراحل گذشته باید لیاقت و اخلاصش را به ساحت ربوبى اثبات کند تا توفیق الهى که باطن موفقیت در علم است، رفیقش شود و در این صورت است که همه ى آن زحمات و تلاش ها نتیجه خواهد داد. توفیق الهى عواملى دارد که یکى از آنها دعاى پدر و مادر و رضایت آنها است. این عامل بسیار تأثیر گذار است. دیگرى دورى از رنجاندن و آزار دیگران است. رنجاندن افراد از پدر و مادر و همسر و همسایه تا استاد و هم مباحث و ... شاید چندان بزرگ به نظر نرسد، اما اگر قدم در راه داشته باشید و همراه با نور معنوى و با بصیرت حرکت کنید، خواهید دید که چیزهاى کوچک، گاه تأثیرات غیر قابل باورى در زندگى انسان مى گذارد. گاه نگاهى تحقیرآمیز، دلى را مى شکند و از آهى، کوهى در راهى پدید مى آید و شخص در عین تلاش فراوان، پیشرفتى نمى کند! عامل دیگر توفیق، اجتناب از معاصى است، وقتى فرصت گناهى پیدا مى شود، اگر بنده براى خدا ترک آن معصیت کند، ابواب خاص رحمت الهى بر او باز مى شود و زحمت اندک او ثمر فراوان مى دهد.

پرواضح است آخرین و بالاترین مرحله ى اخلاص، توکل به ذات هستى بخش، امیدوار بودن به او و ناامید بودن از همه ى مخلوقات است که کلید اصلى موفقیت و رمز پیروزى است.

طلبه اگر باور کرد، خدا کار او را اداره مى کند و با عمل خود این اعتقاد را به اثبات رساند، به چشم خود خواهد دید که چگونه خدا امور مختلف و حتى کوچک او را به گونه اى باورنکردنى اصلاح مى کند و او را به آنچه باید، مى رساند.

اگر زندگى بزرگان حوزه را مرورى کنیم افزون بر تلاش گسترده و زحمت خستگى ناپذیر، آنچه در سراسر حیات آنها مشهود است، اخلاص در راه خدا و توکل بر اوست و همین عامل به کوشش هاى آنها اثر بخشیده و هر یک را گوهرى تابناک در تاریخ بشریت گردانده است.

(2) نظر
برچسب ها :
تقرير درس

تقریر درس

سنت دیگرى که متأسفانه کاملاً از بین رفته و منسوخ شده است، تقریر درس استاد است.

درگذشته اساتید، شاگردانى داشتند که پس از پایان درسشان همان درس را تکرار مى کردند.

مثلاً آقاى خاتم یزدى پس از درس مرحوم آقاى خویى براى طلبه هایى که تازه به درس آمده و با اصطلاحات استاد آشنا نبوده و بداهتاً توضیح بیشترى را نیاز داشتند، دوباره درس را تکرار مى کرد.

آنچه امروز از سنت هاى گذشته ى حوزه باقى مانده است، همان مباحثه مى باشد که امید است همچنان برحال خود باقى بماند و طلاب بر آن اهتمام کنند.

(0) نظر
برچسب ها :
كارگروهى

کارگروهى

در پایان ذکر نکته اى خالى از فایده نیست و آن کار جمعى و گروهى است.

این مؤلفه امروز در حوزه بسیار ضعیف است.

ممکن است تحصیل کرده هاى حوزه به عنوان فرد، افراد موفقى باشند، اما در جمع هیچ موفقیتى نداشته باشند.

اگر طلاب از ابتداى تحصیل بتوانند کار جمعى و گروهى را تجربه کنند، هنگامى که قدرت علمى بیشترى بیابند، به توفیقات بالاترى دست پیدا کرده و رشد والاترى پیدا مى کنند.

نقش کار گروهى در مباحث تحقیقى و تبلیغى بسیار چشمگیر است؛ چرا که افراد از قابلیت ها و استعدادهاى گوناگونى برخوردارند و اگر توانایى کارکردن در کنار هم را داشته باشند، حاصل کارشان چیزى خواهد بود که هرگز از همین افراد به صورت پراکنده و فردى بر نمى آید.

اگر افراد یک گروه در سطوح مختلف علمى باشند و هر کسى به تناسب استعداد و دانش خود، کارى را بر عهده بگیرد، باعث ارتقاى سطح علمى همه ى نیروهاى گروه گردیده و حاصل کارشان نیز از کمترین نقص برخوردار خواهد بود.

کار جمعى مراتب و اشکال گوناگونى دارد.

اولین مرتبه ى آن، سنت حسنه ى مباحثه مى باشد که از دیرباز در حوزه متداول بوده است.

تأثیر مباحثه از تأثیر استاد هم مى تواند بیشتر باشد؛ به شرط اینکه آنچه در صفحات گذشته ذکر شد، با حوصله و دقت رعایت گردد.

سنت دیگرى نیز در گذشته هاى حوزه وجود داشته که نوعى کار گروهى محسوب مى شود و امروز متأسفانه کمتر شاهد آن هستیم.

اساتید برجسته ى حوزه چند گروه شاگرد داشتند.

یک دسته از شاگردان که با سابقه تر و با استعدادتر بودند، در جلسات استفتاى استاد شرکت مى کردند و هنگامى که استاد مى خواست در مسئله اى اجتهاد نماید، با آنها مسئله را مورد بررسى قرار مى داد و پس از بررسى و جمع بندى نظرات همین شاگردان توسط استاد، فتاواى وى شکل مى گرفت.

(0) نظر
برچسب ها :
سخن آخر

سخن آخر

مراحل و روش هایى که در صفحات گذشته بیان شد، ممکن است در اوایل کار، وقت زیادى را بطلبد.

طلبه باید بداند که اگر تعداد درس ها را کم کند، ولى کیفیت را ارتقا دهد، موفق تر خواهد بود تا اینکه تعداد درس ها را بالا ببرد ولى از روش هاى مزبور کمتر استفاده کند.

از آنجا که استعدادها مختلف است و توان افراد متفاوت، هر کس باید خود و توان خود را بسنجد و با ارزیابى آن به انتخاب تعداد دروس اقدام نماید.

ممکن است کسى دو درس بگیرد و آن را با دقت و به خوبى بگذراند، ولى با افزودن یک درس دیگر، از سطح هر سه درس کاسته شود.

در این صورت باید بداند که خواندن دو درس به صورت کامل نتیجه بخش تر است و اگر این روش را ادامه دهد، چه بسا به علت کیفیت خوب تحصیل و فهم دقیق مطالب، پس از چند سال، از ادامه ى برخى دروس بى نیاز گردد و خود بتواند بخش هاى بعدى را با مطالعه ى شخصى بفهمد و غوامضش را حل کند.

به این ترتیب آن یک درس حذف شده، جبران خواهد شد.

به عکس اگر طلبه چند درس بگیرد و همه را سطحى بخواند و فقط به یادداشت در جلسه و مباحثه از روى همان نوشته ها بسنده کند، چه بسا که پس از سال هاى طولانى هنوز قادر به ابراز نظر و رأى نشود.

(0) نظر
برچسب ها :
X